Alk Reizen

Home | Alk Reizen

Zo goed zijn onze reizen!

Autocars › Rotterdam

Rotterdam

Rotterdam, World Port World City, is een stad die je zelf moet ervaren. Een jonge, dynamische wereldstad met een onstuimig kloppend hart. Een stad die zichzelf in hoog tempo blijft vernieuwen. Bij elk bezoek is de toch al imposante skyline weer uitgebreid en word je verrast door een nieuw cultureel of sportief evenement. Dat maakt Rotterdam tot een stad die je steeds opnieuw kunt ontdekken.

4 dagen

Rotterdam

Rotterdam

Dag 1

08u00: Vertrek Hasselt

10u00: Dordrecht

Dordrecht is de oudste stad van Holland en heeft meer dan 1000 monumenten! Een bezoek aan Dordrecht is een reis terug in de tijd!

Als eerste stad in Holland ontving Dordrecht stadsrechten en heeft hierdoor een rijke geschiedenis. Het speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Nederland op het gebied van politiek, handel en religie.

De plek in Dordrecht die je gezien moet hebben, is de 15e eeuwse stadspoort Groothoofdspoort, die zich aan het drierivierenpunt bevindt, waar de Oude Maas, de Noord en de Beneden Merwede samenkomen.

Dit is het drukst bevaren scheepvaartpunt van Europa! Je kunt hier genieten van een prachtig uitzicht op de rivier en de historische schepen in het haventje. Een leuke manier om alle grachten te leren kennen is het Waterrondje Dordrecht (april tm oktober). Met de electrisch aangedreven rondvaartboot de Dordtevaer vaar je onder de laagste bruggen door. Het waterrondje Dordrecht start vanaf de Wijnbrug en duurt ongeveer een uur.

Vanaf de Groothoofdspoort kun je door de middeleeuwse straten wandelen die eigenlijk nooit bedoeld waren voor autoverkeer. In de Wijnstraat kun je oude koopmanshuizen, pakhuizen, kleine havens en grachten zien. Vlakbij de Wijnstraat, midden in de stad, kun je het historische 'Hof' vinden, waar belangrijke geschiedenis is geschreven.

In 1572 tijdens de Spaanse overheersing kwamen de 12 steden van Holland (behalve Amsterdam) bijeen in een geheime top. Tijdens deze top werd besloten dat alle steden zich tegen de Spaanse bezetters zou keren en deze top wordt dan ook gezien als het begin van de onafhankelijke staat de Nederlanden. Het Hof verkeert nog steeds in een uitstekende staat en is tegenwoordig in gebruik als trouwlocatie en theater voor klassieke concerten. (wordt momenteel verbouwd en opent pas in 2014 opnieuw de deuren)

Aan het einde van de langste winkelstraat van Nederland, de Voorstraat, vind je de indrukwekkende Grote Kerk van Dordrecht met een 65 meter hoge klokkentoren.

Je kunt de kerk bezichtigen en een van Europa's grootste carillons met 65 klokken horen spelen! Je kunt de toren ook beklimmen (toeslag 1 € p.p. en enkel met voorafmelding) en op de top genieten van een prachtig, welverdiend uitzicht!

Begeleide wandeling met eigen gids langs de voornaamste bezienswaardigheden.

Lunch

Per waterbus naar Rotterdam (Willemskade). De Waterbus, vroeger ook Fast Ferry genoemd, is een supersnelle bootverbinding tussen Rotterdam en de omliggende Maassteden zoals Krimpen aan den IJssel, Ridderkerk, Alblasserdam, Hendrik Ido Ambacht, Papendrecht en Dordrecht (Merwedekade).

Bezoek aan het Stoomschip (SS) Rotterdam, het voormalige cruiseschip van de Holland America Line dat meer dan 40 jaar werd gebruikt om emigranten te vervoeren tussen Rotterdam en New York en later op cruises om de wereld.
Tegenwoordig is het schip een toeristische attractie in Rotterdam en toegankelijk voor het publiek.  Na een ingrijpende renovatie keerde  het schip in 2008 in Rotterdam terug. Tegenwoordig is het beeldschone schip een toeristische trekpleister en kun je de oorspronkelijke kunstwerken, de machinekamers, de passagiersdekken, de kapiteinskajuit en de brug bezichtigen. Je kunt aan boord even bijkomen in een van de horecagelegenheden en genieten van het prachtige uitzicht op de skyline van Rotterdam vanaf het passagiersdek.

Check in in het hotel en avondmaal.

Overnachting.

Dag 2

Ontbijtbuffet.

Rotterdam is een echte metropool. Al van ver zie je de indrukwekkende skyline die de stad een grootse aanblik geeft, met de Euromast en de Erasmusbrug als typerende landmarks. Rotterdam staat nationaal en internationaal bekend als architectuurstad, met heel wat staaltjes van vernieuwende bouwkunst.

De klassiekers van de moderne stedenbouw blijven in Rotterdam in de schijnwerpers staan.

We beginnen bij de wereldberoemde kubuswoningen, ontworpen door de Nederlandse architect Piet Blom. Hij draaide een normale kubus van een huis 45 graden en zette het op een zeshoekige pyloon. Elk van de huizen afzonderlijk stelt een boom voor en alle huizen bij elkaar vormen een bos. Er zijn 38 Kubuswoningen die allemaal aan elkaar zijn geschakeld met 2 megakubussen aan het eind. De huizen hebben 3 verdiepingen met een woonoppervlakte van ongeveer 50m². Sommige bewoners gebruiken hun 3e verdieping als tuin.

We bezoeken deze voormiddag nog het Museum Boijmans - Van Beuningen Rotterdam.  Museum Boijmans - Van Beuningen is Rotterdam's belangrijkste kunstmuseum. De collecties lopen uiteen van middeleeuwse Europese kunst tot moderne kunst. De verzameling van Oude Meesters is uniek omdat dit museum het enige museum in Nederland is met werk van Hieronymus Bosch en Pieter Bruegel. Je kunt genieten van 17e eeuwse Nederlandse kunst, maar ook van werk uit andere periodes en landen. Je kunt Bruegel’s 'Toren van Babel' en Rembrandt’s 'Titus' zien en werk van van Gogh, Monet, Degas, Kees van Dongen en Piet Mondriaan.

De grote collectie van surrealistisch werk bevat schilderijen van Salvador Dali, René Magritte, Max Ernst, Marcel Duchamp en Man Ray; de moderne kunst van Andy Warhol, Claes Oldenburg, Donald Judd, Joseph Beuys en anderen zien en buiten het museum is er een museumtuin met grote beelden.

Bovendien heeft het museum een verzameling kunstnijverheid en vormgeving met kostbare sieraden maar ook alledaagse dingen zoals oude serviezen en moderne kantoorartikelen. Veel van de gebruiksvoorwerpen komen terug in de schilderijen in de rest van de collectie.

Lunch

Namiddag bezoek per bus en te voet aan Rotterdam langs de voornaamste hoogtepunten.
De Grote of  St. Laurenskerk, het Groothandelsgebouw en het Witte Huis, de eerste ‘wolkenkrabber’ van Europa, zijn daar slechts een paar voorbeelden van. Ook het Rotterdams industriële erfgoed wordt in ere gehouden. Oude pakhuizen en fabrieken krijgen nieuwe bestemmingen, waarbij de oorspronkelijke architectuur een eigentijds elan krijgt.
De Van Nelle fabriek wordt gezien als het meest toonaangevende gebouw uit de stroming ‘het Nieuwe Bouwen’. Sinds 1983 is de fabriek dan ook een rijksmonument.

Avondmaal in het hotel.

Overnachting

Dag 3

Ontbijtbuffet

Rotterdam Climate Initiative Drijvend Paviljoen, een opvallend nieuw bouwwerk: een complex van drie drijvende halve bollen. Het krijgt een hoogte van 12 meter, een totaal vloeroppervlakte van 4 tennisbanen en is in zijn geheel verplaatsbaar. De eerste 5 jaar zal het futuristische paviljoen in de Rijnhaven zijn aangemeerd en dienstdoen als expositie- en ontvangstruimte.

Het drijvend paviljoen is niet alleen bijzonder door de drijvende bollen op het water, maar ook klimaatbestendig, innovatief, duurzaam en flexibel. Het drijvend paviljoen is een pilot en katalysator voor drijvend gebouwen in Rotterdam. Het ligt tot 2015 in de Rijnhaven: daarna wordt het versleept naar een ander deel van Stadshavens. Tijdens open dagen kunt u het drijvend paviljoen van binnen zien en de bijzondere expositie over de innovatieve en inspirerende Rotterdamse aanpak van water, klimaat en energie bekijken. De entree is gratis.

Publieksopeningen 2012: Iedere derde zondag van de maand geopend van 12.00 tot 17.00 uur (tot en met oktober) = 21/10/2012

Lunch

Verleg je grenzen en ga op expeditie!

Sinds 1 september 2008 wordt Nederland groter. De Rotterdamse haven wordt uitgebreid met een nieuwe Europese toplocatie voor havenactiviteiten. Op de zeewering van de huidige Maasvlakte, met uitzicht op het nieuw ontwikkelde land, staat FutureLand, het gratis informatiecentrum over de aanleg van Maasvlakte 2. In FutureLand is van alles te zien, te doen en te leren. Het centrum is geschikt voor jong en oud, voor landrotten en waterratten, voor havenliefhebbers…. Ontdek in FutureLand het fantastische uitzicht op het werk vanaf het Panorama Deck: met het blote oog of de verrekijker. Zelf meebouwen aan Maasvlakte 2? Ga dan aan het stuurwiel staan en zie hoe en wanneer het land boven water komt. Of maak in de FutureFlightExperience een virtuele reis boven de Maasvlakte in 2035

FutureLand Express staat klaar voor een bijzondere rondrit naar het nieuwste stuk Nederland. Nieuw land, veel zand, maar vooral werk in uitvoering. Een druk bouwterrein, niet vrij toegankelijk voor publiek vanwege de gevaren en risico's. Maar de nieuwe haven is een bijzonder werk, dat het verdient van dichtbij gezien te worden. Met FutureLand Express kan dat. Zand, steen, beton en staal. Dat zijn de ingrediënten waarmee Maasvlakte 2 uit zee gehaald wordt.

Miljoenen kubieke meters zand werden al opgespoten, miljoenen zijn nog te gaan. Ervaar de uitbreiding van de Rotterdamse haven aan boord van FutureLand Express en zie de eerste contouren van de nieuwe haven. De voorlichter aan boord vertelt precies wat er te zien is. FutureLand Express rijdt op dagen dat FutureLand open is.

Van dinsdag t/m vrijdag en op zondag. Een keer in de maand is FutureLand geopend op zaterdag.

Dichter bij een nieuw stuk Nederland en een haven in aanbouw kun je niet komen. Ervaar zelf hoe het is als golven, zand en wind de boventoon voeren.

Avondmaal in het hotel.

Overnachting

Dag 4

Ontbijtbuffet en check out.

Vertrek richting Den Haag, koninklijke stad aan zee. Maar ook stad van kunst en cultuur, de Hoge Raad en de Raad van State. Daarnaast zijn er in Den Haag veel internationale organisaties gevestigd zoals het Internationaal Strafhof, het Internationaal Gerechtshof en het Permanente Hof van Arbitrage! Den Haag is de derde stad van Nederland en de stad waar de Nederlandse regering is gevestigd. Den Haag heeft veel musea en attracties te bieden en is de thuisstad van Koningin Beatrix.

Geleide wandeling met onze gids langs o.a. :
Het Koninklijk Paleis.

Aan het Noordeinde kun je het koninklijk paleis van Koningin Beatrix zien. Het 16e eeuwse gebouw is één van de vier paleizen van de koninklijke familie en is in gebruik als werkpaleis van de Koningin. Het paleis is niet opengesteld voor het publeik maar je kunt wel de paleistuinen bezoeken!

Andere bezienswaardigheden in Den Haag zijn het Mauritshuis (momenteel in verbouwing tot 2014) met beroemde schilderijen van Nederlandse meesters, de Gevangenpoort met middeleeuwse kelders en martelkamers, het Plein met alle terrasjes, het historische Hotel des Indes, het Omniversum 360° Imax theater en natuurlijk ook het koninklijk paleis Huis ten Bosch, waar koningin Beatrix woont.
Verder het Vredespaleis, een geschenk van de Amerikaan Andrew Carnegie aan de gemeente Den Haag. Het paleis heeft de naam Vredespaleis gekregen om duidelijk te maken dat het zeer belangrijk is inspanningen te verrichten om internationale geschillen op te lossen om zo de wereldvrede te kunnen handhaven. Het paleis is het resultaat van een internationale prijsvraag waarbij het winnende ontwerp kwam van de Franse architect Cordonnier.

12-13.45 u: Lunch

Namiddag bezoek aan het Parlement.

Eén van de dingen die je in Den Haag moet hebben gezien is het Binnenhof met de middeleeuwse Ridderzaal, waar het parlement en kantoren van de overheid gevestigd zijn. Een van de torens van het Binnenhof is de werkruimte van de premier. In de Ridderzaal staat de troon van Koningin Beatrix. De oudste gebouwen op het Binnenhof stammen reeds uit het begin van de dertiende eeuw en hebben dus al heel wat bewoners aan zich voorbij zien trekken. Van graven, stadhouders en Lodewijk Napoleon tot Seyss-Inquart, in de tijd van de Duitse bezetting.

Je kunt het Binnenhof en de Ridderzaal dagelijks bezoeken en meedoen aan een van de rondleidingen:

Rondleidingen beginnen op Hofweg 1 in de ontvangstruimte van het Bezoekerscentrum.
De volgende programma's zijn mogelijk:

Film, bezoek Ridderzaal en bezoek Tweede Kamer  (+/- 75 min)

Alleen op maandag, dinsdagochtend, vrijdag en zaterdag. In recesperiode alle dagen m.u.v. zondag.

Film, bezoek Ridderzaal en bezoek Eerste Kamer  (+/- 75 min)

Alleen op woensdag- en donderdagochtend.

Film, rondleiding over het Binnenhof en bezoek Ridderzaal (+/- 75 min)

Alleen op zondag om 12.30 uur (op aanvraag).

Let op: de Ridderzaal is niet toegankelijk voor mensen die zeer slecht ter been zijn, omdat deze alleen per trap bereikbaar is..

Nadien beginnen we aan de terugreis naar Alken