Alk Reizen

Home | Alk Reizen

Zo goed zijn onze reizen!

Reistips van klanten › FAM. ANNAERT / ZWEDEN

REISVERSLAG ZWEDEN

Na een trip langs de Duitse wegeniswerken (lees drie uur extra reistijd door files) kwamen we aan in ons huisje op Ringsjöstrand.

Het huisje was basic maar proper en alles wat we nodig hadden was aanwezig. Het vakantiepark beschikt over een mooi verzorgd restaurant waar je typisch Zweedse gerechten kan eten. Ook een pluim voor het personeel dat erg vriendelijk en bereidwillig is. Er is ook een camping op het terrein waar alle mobilehomes en tentjes in een erg propere, geordende omgeving staan. Het geheel is gelegen aan een meer dat een rustgevende uitstraling heeft. Alle faciliteiten zijn aanwezig. Wanneer je een huisje huurt zijn beddengoed, handdoeken en electriciteit inbegrepen. Blijf je een week mag je zelfs gratis gebruik maken van de kajaks en fietsen. Een duik is het meer behoort ook zeker tot de mogelijkheden. Er is voor de kinderen een speeltuintje en voor de gezinnen is de minigolf met zicht op het meer ook wel leuk als afsluiter van de avond.

Hörby waar Ringsjöstrand gelegen is een goede uitvalsbasis om Skäne te ontdekken. We deden dus heel wat uitstapjes. Grotere steden als Lund met zijn universiteit en mooi winkelcentrum zijn vlot bereikbaar. In dat winkelcentrum heb je trouwens een Stadium sportwinkel. Onze zoon was onder de indruk van het voetbalaanbod ;) Maar ook de kleinere omliggende dorpjes met wijdse natuurlijke uitzichten zijn de moeite waard.

Als paardenliefhebbers waren we helemaal in de ban van Flyinge. Deze manege werd door de vorsten van Zweden in de 17de eeuw opgericht en deed in die tijd voornamelijk dienst om toppaarden te fokken. Nu is de manege een opleidingscentrum voor alles wat met paarden te maken heeft. Er staan meer dan duizend paarden en de meeste stallen zijn vrij te bezoeken. In de zomermaanden zijn er rondleidingen met gids. Honden zijn welkom mits ze aangelijnd zijn. We werden er hartelijk ontvangen door de studentes die onze heel wat info gaven. Onze dochter van bijna dertien en zelf ruiter mocht zelfs meehelpen.

De volgende dag trokken we naar Fulltofta, een natuurcentrum waar verschillende uitgestippelde wandelingen vertrekken. Ook in de buurt van dit centrum liggen nog verschillende startplaatsen. We trokken die dag de Zweedse bossen in. Prachtig en zooo rustig!

Na deze avonturen gingen we op bezoek bij onze Zweedse vrienden. We combineerden die uitstap met het bezoek aan Klippan, waar ze een winkeltje hebben waarin ze wollen dekentjes en andere typisch Zweedse cadeautjes verkopen.

Een aanrader is die buurt is het nationaal park van Soderasen. Na wat klimwerk kom je op hoogte waar de verzichten adembenemend zijn. Doe je het liever wat rustiger aan, dan kan je altijd nog een pick-nick doen aan het mooie meer.

In Fulltofta is het mogelijk om te paard het bos te verkennen, er zijn ijslanders ter beschikking om 'de ervaren ruiter' met een gids op pad te laten gaan. In het midden van de tocht is er rust voorzien en kunnen de ruiters genieten van versnaperingen. Onze dochter trok er te paard op uit terwijl wij een wandeling met onze honden deden.

Omdat de weergoden ons zo gunstig gezind bleven trokken we ook een dag naar de kust. Als eerste bezochten we Ystad. Met zijn haven, pitoreske straatjes en bijhorende winkels een aanrader. Nadat we een lekker middagmaal aten trokken we naar het strand. We kregen een tip van een Zweedse meneer dat we zeker Sandhammaren eens moesten bezoeken. We beseffen dat we buiten seizoen aan de kust waren en dat het daar misschien in het hoogseizoen drukker zou kunnen zijn, maar het is wel de moeite om te doen. Zeker voor de kinderen. Mooi fijn zand, een duinenpartij en natuurlijk de zee. Honden zijn niet toegelaten op dit strand, maar dat was geen probleem. Er is een standhut waar je ijsjes kan eten en waar Zweden genoeg zijn die wel een babbeltje willen slaan met Belgen.

We bleven ook een dag in het vakantiepark, we zwommen in het meer en vaarden een heel eind met de kajak. Onze zoon had had ondertussen "een voetbalvriend" leren kennen en kon zich na al die waterpet uitleven met de bal op de ruime parking achter de huisjes.

Omdat we nog geen elanden gezien hadden besloten we op onze laatste dag naar Skanes djurpark te gaan. Een heel mooi natuurlijk aangelegd park waar je de typisch scandinavische dieren kan zien. Bij elk diertje staat een paneel met meer info, jammer genoeg alleen Zweeds. In het park zijn klim en speel mogelijkheden voor kinderen. Er is een kinderboerderij en een fonteintjesparkje. Op aangegeven tijdstippen kan je gaan kijken hoe ze de dieren voederen. Het park was zoals je kan verwachten van de Zweden, met veel respect voor de dieren en de natuur en proper.

Ik denk dat jullie uit dit verslag kunnen opmaken dat wij enorm genoten hebben van deze reis. Nog eens bedankt voor het in orde maken van onze boeking! Wij beseffen ook dat we  het ook getroffen hebben het weer.  We hadden heel wat gezelschapsspelletjes meegenomen maar die zijn niet uit de doos geraakt. We zijn er van overtuigd dat er nog heel wat dingen in de regio Skane zijn die we nog niet ontdekt hebben. Er komt dus zeker nog eens een vervolg op deze reis.