Alk Reizen

Home | Alk Reizen

Zo goed zijn onze reizen!

Reisnieuwtjes

Hieronder kan u handige reistips terugvinden die uw reis nog succesvoller zal maken.

Heeft u zelf nog handige tips voor op reis? Laat andere reizigers ook van deze tip gebruik maken.

Handige tips voor Autovakanties

 • Veiligheidsvestje : verplicht voor alle inzittenden in België, Bulgarije, Frankrijk, Hongarije, Italië, Kroatië, Luxemburg, Oostenrijk, Spanje en Slovenië
 • Gevarendriehoek : niet verplicht in Duitsland en Estland. Verboden op de snelweg in Groot-Brittannië.
 • Bril : reservebril voor brillen- of contactlenzendragers verplicht in Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk
 • Fietsendrager : in Portugal niet achterop de auto
 • Verbanddoos : verplicht in Bulgarije, Estland, Hongarije, Kroatië, Letland, Litouwen, Oostenrijk, Tsjechië
 • Reservelampjes : verplicht in Spanje, Slovenië, Kroatië, Hongarije, Bulgarije en Polen
 • Brandblusser : verplicht in België, Polen, Turkije en Griekenland
 • Koplampen : gedeeltelijk afplakken in Groot-Brittannië om tegenligger niet te verblinden
 • Huisdieren : speciale gordel op achterbank in Duitsland en Spanje. Italië : meerdere honden achter een hondenrek
 • Radardetectie : Verboden in alle Europese landen
 • Navigatie met flitsmeldingen : uitschakelen in Duitsland, Frankrijk. Verboden in Zwitserland.
 • Alcoholtest : in Frankrijk vanaf 1/07/2012 verplicht - 2 stuks NF (Norme Francaise) - wordt pas beboet vanaf 01/11/2012

Vakantie Checklist

Handige bagagetips

 • Reis je met het vliegtuig, stop het ingevulde adreslabel dan in je bagage, zodat het niet zichtbaar is. Op luchthavens kan het voorkomen dat je adreslabel wordt bekeken door criminelen, die op zoek zijn naar inbraakadressen waar ze niet gestoord worden door de bewoners. Vul het adreslabel wel in, want dat maakt de kans op het terugbezorgen van zoekgeraakte koffers groter.
 • Gaat u met zijn tweeën met het vliegtuig op vakantie, verdeel dan de bagage.
  Uit voorzorg is het slim om altijd als u met het vliegtuig reist alle bagage te verdelen. Mocht uw reiskoffer zoek raken dan heeft u in ieder geval de helft van de kleren of medicijnen nog.
 • Krijgt u uw koffer beschadigd terug van de transportband op het vliegveld meld dit dan direct!
 • Indien uw koffer beschadigd van de band komt, is het verstandig direct met uw koffer naar de servicebalie op de luchthaven te gaan. Deze schade wordt namelijk vrijwel altijd vergoed door uw luchtvaartmaatschappij. Mocht u er niet aan gedacht hebben om dit te doen, dan heeft u nog kans dat uw reisverzekering de schade vergoed. Graag ontvangen wij altijd even bericht van u als uw koffer beschadigd is, ook wanneer dit buiten de garantie gebeurt. Zo kunnen we inventariseren welke koffers het beste tegen de huidige bagageafhandeling kunnen en onze inkoop hierop afstemmen.
 • Gaat u met de auto op vakantie, neem dan reistassen met wieltjes in plaats van reiskoffers!
  Deze kunt u indrukken in de juiste vorm waardoor u eenvoudig meer spullen mee kunt nemen op vakantie. Deze trolley reistassen zijn in verschillende maten te krijgen, kijkt u goed naar de afmetingen zodat u optimaal gebruik kunt maken van de ruimte in uw auto. U kunt de meeste tassen ook gebruiken wanneer u gaat vliegen!
 • Stop een wasbuideltje of droogtrommel doekje in je reiskoffer of reistas tussen de kleding dan blijft het lekker fris ruiken.
 • Over het algemeen is het niet verstandig om uw koffers op slot te doen als u naar Amerika reist. De Amerikaanse veiligheidsdiensten en de TSA hebben namelijk het recht om uw bagage open te maken en te doorzoeken. Als uw koffer op slot is, mogen zijn deze openbreken. In dat geval is de schadepost voor uw eigen rekening.
  Tegenwoordig zijn er speciale sloten te koop die uitsluitend door uzelf en de TSA opengemaakt kunnen worden. Als u uw bagage tijdens de reis naar de USA dus toch wilt afsluiten, doe dit dan met zo'n speciaal door de TSA goedgekeurd slot.
 • U mag slechts zeer beperkt vloeistoffen meenemen in uw handbagage. De verpakking mag maximaal 100 milliliter bevatten en u moet uw flesjes in een hersluitbare en doorzichtige plastic zak doen van maximaal 1 liter. Per persoon mag u slechts één zo'n plastic zak meenemen.

Op reis met je huisdier

U dient de vliegtuigmaatschappij op de hoogte te stellen op het moment van de reservatie dat u met uw huisdier wenst te reizen. Sommige maatschappijen laten immers geen dieren toe in de cabine.

In een speciale afgescheiden ruimte wordt een beperkt aantal dieren toegelaten. Deze ruimte wordt uiteraard verwarmd, geventileerd en de kooi wordt goed vastgemaakt. Indien u niet over een degelijke kooi beschikt kunt u die aankopen via de meeste luchtvaartmaatschappijen. Het is steeds aangeraden om de kooi enige tijd op voorhand aan te schaffen zodanig dat uw hond / kat kan wennen aan deze ruimte. De gegevens van het dier en van de contactpersoon worden aan de kooi bevestigd. Voor IATA-vluchten worden er ook sticker-labels met « IATA Live Animal Label » en « This way up » op de kooi gekleefd. Zorg ervoor dat u aan de halsband van het dier nogmaals alle gegevens aanbrengt, op die manier is het eenvoudiger het dier terug te vinden in geval het uit zijn kooi zou ontsnappen. Informeer op voorhand hoeveel tijd voor afreis u het dier dient in te checken.

Uw huisdier een kalmerend middel geven is niet aangeraden, het kan zelfs gevaarlijk zijn. Raadpleeg steeds vooraf uw dierenarts. Medicijnen die anders efficiënt zijn, kunnen gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn tijdens een vlucht. Vraag hierover advies aan uw dierenarts.

Of uw kat / hond nu in de speciaal daarvoor voorziene ruimte meereist of samen met u in de cabine, hou er rekening mee dat er altijd kosten aan verbonden zijn. In Europa is dat over het algemeen 1,3% van het IATA-tarief van een volwassene in economy maal het gewicht (in aantal kg) van het dier. Vaak worden blindengeleidehonden gratis toegelaten.

De luchtvaartmaatschappij zal u in de meeste gevallen een document laten ondertekenen dat u het dier binnen de laatste vier uur nog eten en drinken hebt gegeven. Zorg er in elk geval voor geen te zware maaltijd voor te schotelen voor afreis. Vermijd ook vluchten met een tussenstop. Kan het niet anders, informeer dan zeker naar hoe het met uw huisdier gaat.

Voor vogels dient u een zwarte doek te voorzien om over de kooi te hangen. Kwestie van al te hevige gezangen onderweg te vermijden.

De beste anti-jetlag tips

Een jetlag kan een echte domper zijn op je vakantie. Na een lange vliegreis kan je last hebben van hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, een verstoord slaappatroon en nog veel andere kwaaltjes. Bereid je daarom goed voor op de impact van een verre vlucht op je lichaam. Hoe vlotter je herstelt van je jetlag, hoe minder vakantietijd je verliest!

 

TIP 1 : Pas je slaappatroon vooraf al aan

Het is aanbevolen om je slaappatroon al een paar dagen voor je vertrek aan te passen, zodat je lichaam kan wennen aan de tijdzone van je vakantiebestemming. Begin vier dagen voor het vertrek en pas je slaaptijden elke dag aan met een halfuur. Reis je naar het oosten, ga dan elke avond een halfuur vroeger slapen dan de vorige avond en sta de volgende ochtend een halfuur vroeger op. Reis je naar het westen, ga dan elke avond een halfuur later naar bed en sta ‘s ochtends een halfuur later op.                                              

TIP 2 : Vertrek met een frisse geest

Je kan je lichaam al een paar dagen voor je vertrek klaarstomen voor een verre reis. Het is in de eerste plaats belangrijk dat je fit en fris bent als je op reis vertrekt. Zorg dus goed voor je lichaam tijdens de dagen voor het vertrek: eet gezond en doe aan                                                     

TIP 3 : No stress

Stress is een aanslag op je gezondheid. Probeer je dus niet op te jagen in de dagen voor je op reis vertrekt. Plan alle voorbereidingen voor je reis zorgvuldig, pak je koffer niet op het laatste moment in en vertrek op tijd naar de luchthaven. Wie ontspannen in het vliegtuig stapt, is beter gewapend tegen een jetlag.                                                

TIP 4 : Zet je horloge al goed

Zet je horloge al bij het vertrek gelijk met de tijd van je vakantiebestemming. Zo kan je al wennen aan je nieuwe ritme. Tijdens de vliegreis ga je normaal gesproken toch wat slapen. Wanneer je wakker wordt, zal je onmiddellijk op je horloge kijken. Is het dan nog wat te vroeg in de ochtend of nog 's nachts zal je zo eerder geneigd zijn om nog wat verder te slapen.                                                   

TIP 5 : Kies voor licht verteerbare maaltijden

Kies voor licht verteerbare maaltijden en eet alleen op de momenten waarop het op je vakantiebestemming etenstijd is om al wat te acclimatiseren. De meeste vliegmaatschappijen houden hier sowieso al rekening mee. Soms kun je nog extra maaltijden of 's nacks kopen. Heel verleidelijk, maar probeer de drang te onderdrukken. Een volle maag houd je wakker!                                                

TIP 6 : Wees gezond

Drink veel water en vermijd dranken met alcohol. Alcohol heeft in het vliegtuig een sterker uitdrogend effect dan op de grond. Hierdoor kan je hoofdpijn krijgen. Neem ook geen slaappillen, maar probeer je lichaam op een natuurlijke manier te laten wennen aan het nieuwe ritme. Slaappillen kunnen het risico op trombose verhogen.                                   

TIP 7 : Blijf niet krampachtig zitten

Blijf niet de hele vlucht in dezelfde houding zitten. Het is goed om af en toe de benen te strekken, maar je hoeft niet door het gangpad te ijsberen. Je kan een paar simpele oefeningen uitvoeren vanuit je stoel om je bloedsomloop te stimuleren. Je schouders af en toe even op en neer doen en je nek in een cirkelvormige beweging draaien kan al wonderen doen. Wil je de benen toch even losgooien, wandel dan even heen en weer naar het toilet.                                                

TIP 8 : Zoek de zon op!

Zoek bij aankomst op je bestemming zo snel mogelijk het daglicht op. Blijf niet langer op de luchthaven dan nodig is, maar ga meteen een kwartiertje buiten zitten. Zelfs al moet je wachten op je transfer naar het hotel, doe dat in frisse lucht om er meteen fris van te worden.                                                

TIP 9 : Leef in het ritme van je vakantiebestemming

Houd je strikt aan het levensritme op je vakantiebestemming. Eet je maaltijden tegelijk met de lokale bevolking en slaap alleen ’s nachts. Hoe verleidelijk een dutje overdag ook mag zijn, het helpt niet tegen een jetlag. Het wordt er alleen erger op!                                                 

TIP 10 : Hou het de eerste dagen rustig

Je kan erop rekenen dat je per uur tijdverschil een dag hersteltijd nodig hebt op je bestemming. Plan voor alle zekerheid twee dagen rusttijd in aan het begin van een verre reis. Met rusten bedoelen we echter niet slapen. Je hebt voor die vakantie betaald, dus wil je ze niet verkwisten door te slapen. Lekker genieten aan het strand, een wandelingetje, een zwemmetje, ... mogelijkheden genoeg!

 

Vertrektaks Tunesië sinds 01/10/2014

De Tunesische overheid heeft een vertrektaks van 30 Dinar pp (+/- 13 euro) ingevoerd, voor vertrekken vanaf 01/10/2014.

Deze taks is van toepassing op alle personen die niet gedomicilieerd zijn in Tunesië, ongeacht leeftijd of nationaliteit, met uitzondering van personen met de Tunesische nationaliteit.

Deze taks wordt vereffend door de aankoop van een fiscale zegel. Deze is verkrijgbaar bij vertrek op de luchthaven of in een kantoor van overheidsinkomsten ("bureau de recettes fiscales").

Let wel :  u kan deze zegel enkel cash in Dinar betalen.

Wifi op Europese luchthavens

Als u ooit langere tijd moest doorbengen op een luchthaven, weet u dat de verveling kan toeslaan. Wifi kan dan uw 'redding' zijn.

Een onderzoek naar Wifi op Europese luchthavens wijst uit dat 71% van de internationale reizigers, Wifi op een luchthaven belangrijk tot ontzettend belangrijk vindt.
Of het nu gaat om het downloaden van een film voor de vlucht, het in contact blijven met vrienden en familie of om je social media up to date te houden.

96% van de internationale reizigers is het erover eens dat luchthavens gratis Wifi moeten aanbieden.

Een overzicht kan u hier vinden.