Alk Reizen

Home | Alk Reizen

Zo goed zijn onze reizen!

Autocars › Duisburg - Ruhr

Ruhrgebied

Bij het Ruhrgebied denken de meeste mensen aan zware industrie en steenkool. De afgelopen jaren heeft de regio echter een grote gedaantewisseling ondergaan en is deze veranderd van een grauw industriegebied tot een moderne en hippe cultuurmetropool. In 2010 was Essen en de hele Ruhrmetropool daarom uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa. In het Ruhrgebied is tegenwoordig veel cultuur te vinden, maar ook natuurschoon en verschillende recreatiemogelijkheden. Er zijn ruim 200 musea, diverse winkelcentra, leuke pretparken en een groot netwerk aan fietspaden.

4 dagen

Duisburg - Ruhr

Duisburg - Ruhr

Dag 1

08u00: vertrek per luxeautocar

10u00: aankomst Duisburg

In de omgeving van de Alter Markt ligt het Kultur- und Stadthistorische Museum dat zijn beroemde inwoner Mercator eert. Van oorsprong een Vlaming heeft Mercator in Duisburg zijn cartografie ontwikkeld. Een belangrijke stap vooruit in de zeevaart die in dit museum nog eens in de verf gezet is.

Bezoek aan het museum.

12u00: Lunch

14u30-16u45: boottocht Innenhaven Duisburg

De binnenhaven kan het beste worden bezocht tijdens een havenrondvaart van +/- anderhalf uur. Het eerste havenbekken van 1715, dat werd aangelegd ter bescherming van de schepen tegen hoogwater, ijsgang en storm, vormde het uitgangspunt voor de ontwikkeling tot de vandaag de dag grootste binnenhaven van Europa.

De haven van Duisburg, de Duisport, stelt zich voor als multifunctioneel dienstverlenings- en handelscentrum met de meest moderne installaties voor het verladen, opslaan en verwerken van hoogwaardige goederen vanuit de hele wereld.

Het voordeel van de haven die kan worden bevaren door riviergaande zeeschepen tot 4500 ton tegenover haar concurrenten, ligt in de optimale verbinding van de verkeerswegen water, spoor en straat en de verbindingen met het luchtverkeer. De omvorming van het binnenhaventerrein in een nieuwe "havenwijk" voor wonen, werken, cultuur en vrije  tijd behoort tot de meest innovatieve projecten in Duisburg, waarbij functionele en tegelijkertijd kunstzinnige aspecten met elkaar verbonden worden. In de Garten der Erinnerung (tuin der herinnering) in het Altstadtpark, in de buurt van het joodse gemeentecentrum, heeft de Israëlische kunstenaar Dani Karavan in zijn landschapsarchitectuur het architectonische verleden van de binnenhaven mee in zijn werk betrokken en buitenmuren van gesloopte huizen, evenals trappenhuizen demonstratief laten staan.

De hangbrug voor voetgangers is uiterst beweeglijk: voor binnenvarende  schepen maakt ze - in zes minuten opgehaald - een bult. De Marina is Duisburgs ankerplaats voor vrije  tijds kapiteins. Langs het opgestuwde achterste gedeelte van de binnenhaven met de opslagplaatsenrij naast museum en grachten, wordt de binnenhaven tot een bijzondere plaats om te wonen, voor vrije  tijd en evenementen. Cafés en buitencafés zorgen voor ontspanning aan het water.

17u00: Doorreis naar Gelsenkirchen.  Check in. Vrije tijd in het hotel.

19u00: diner

Overnachting

Dag 2

08u30:ontbijt

09u15: vertrek per autocar naar Essen.

10u00-12u00: Geleid bezoek aan Zeche Zollverein.  De mijn en de cokesovens van “Zeche Zollverein” behoren als “representatief voorbeeld voor de ontwikkeling van de zware industrie in Europa” tot het werelderfgoed.

De Zeche Zollverein in Essen was eertijds de grootste en modernste steenkolenmijn van de wereld. De architecten Fritz Schupp en Martin Kremmer, beide geïnspireerd door het Bauhaus, hebben het in 2 lengteassen gerangschikte industriecomplex harmonisch vormgegeven volgens de principes van de symmetrie en de geometrie. Zij hebben met Zollverein Schacht XII en de Kokerei (cokesfabriek) een uniek modelcomplex geconstrueerd. In 1986 werd de mijn na 55 jaar kolenwinning stilgelegd. Tegenwoordig vormen de Kokerei en Schacht XII samen een uniek industriecomplex van internationale rang met een levendig cultuurcentrum.

Op het terrein van de 'mooiste mijn ter wereld' krijgt u een goede kijk op de moderne tijd van de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw evenals op de ontwikkeling van de zware industrie. In het in originele staat behouden gebleven gedeelte waar de kolen in dagbouw werden gewonnen, is het museumpad aangelegd. Het loopt door de gebouwen van de voormalige zeverij en de kolenwasserij langs gigantische machines en transportbanden.

12u15: licht middagmaa

13u45-15u15: geleid bezoek aan het Red Dot Design Museum. Het red dot design museum is uniek.

Het presenteert de wereldwijd grootste en zeker ook meest uitzonderlijke tentoonstelling van hedendaags design – waarbij alle stukken zijn onderscheiden in het kader van de internationale designwedstrijd red dot design award.

En dat alles in de adembenemende architectuur van de voormalige kolenmijn Zeche Zollverein. Horloge of accessoire, mobieltje of televisie, keukenmachine of automobiel. Elk van deze stukken is een levend voorbeeld van onze alledaagse en productcultuur. In het red dot design museum kan je kennismaken met bekroond design voor alle gebieden van het dagelijks leven.

15u30: Per autocar naar Villa Hügel in Essen, de voormalige residentie van familie Krupp.

De bouw van deze enorme villa werd voltooid in 1873 en bleef 3 generaties lang in de familie. Sinds 1955 worden in Villa Hügel verschillende kunst tentoonstellingen gepresenteerd maar heeft de bezoeker ook toegang  tot het prachtige park. De villa heeft 269 kamers en is gelegen in een park van 28 ha groot.

Retour naar Gelsenkirchen.

19u00: Diner en overnachting in het hotel.

Dag 3

Ontbijtbuffet.

Vertrek naar Bochum.

De stad Bochum ligt in het zuidoosten van het Ruhrgebied. Bochum is bekend om de Ruhrtriennale, een van Europa's belangrijkste theaterfestivals. Het festival vindt plaats in de enorme Jahrhunderthalle. Deze fabriekshal  van voor de Eerste Wereldoorlog werd in 2003 omgebouwd tot een activiteitencentrum. Rondom de Jahrhunderthalle ligt het Bochumer Westpark,  een weidegebied om heerlijk tot rust komen.

Het centrum van Bochum, met het fraaie Rathaus, is ook zeker een bezoekje waard.

In de Altstadt vind je nog smalle straatjes en steegjes met orginele vakwerkhuizen. Geleide wandeling met onze gids.

12u13: rit met de nostalgische “Schienenbus” door een mooi stukje landschap van het Ruhrgebied – steeds langs de Ruhr. Van S-Bahnhof Bochum-Dahlhausen tot Station Zeche Nachtigall. 

12u48: aankomst

Terug per autocar naar Haus Kemnade.

Middagmaal. 

Nadien vrij bezoek aan het museum.

De in het Ruhrdal gelegen Wasserburg dateert in de huidige vorm van de 16e/17e eeuw. In 1921 kocht de stad Bochum de hofstede.

Ze bedrijft op dit grondstuk een boerderijmuseum en beheert de grootste verzameling muziekinstrumenten van Nordrhein Westfalen die door het echtpaar Grumbt bijeen is gebracht (+/- 1800 stuks van over de hele wereld waarvan 500 publiekelijk toegankelijk).

Bovendien beschikt Haus Kemnade over een grote verzameling aziatische kunst.  Open vanaf 12 u-18u.

Terug naar Gelsenkirchen voor avondmaal en overnachting.

Dag 4

Ontbijtbuffet en check out.

Doorreis naar Oberhausen. Geleide wandeling met eigen gids.

Midden in het hart van de oude binnenstad van Oberhausen ligt de mooie Altmarkt. Omzoomd door de nieuw gotische kerk Herz-Jesu en historische gebouwen biedt het een prachtig decor voor het marktgebeuren. Elke dag van maandag tot en met zaterdag is hier markt en kan men allerlei culinaire specialiteiten kopen.

Middagmaal

14u00: geleid bezoek aan Gasometer Oberhausen, een grote gashouder in Oberhausen (Duitsland), en opgenomen in de Europese Industrieel Erfgoed-Route. De gashouder werd in de periode 1927 tot 1929 gebouwd voor de opslag van gas uit de cokesfabriek van Oberhausen en 1988 uit gebruik genomen. Sinds 1993 is hij in gebruik als ’s werelds meest bijzondere expositiehal en uitkijkplatform.
Evenementen met betrekking tot industriële geschiedenis, kunstinstallaties en performances: dit alles profiteert van een uniek architectonisch gevoel van ruimte.
De Gasometer Oberhausen tussen het Rhein-Herne-kanaal en het winkel- en recreatiecentrum CentrO is het symboolvan de stad. Deze stalen kolos, die pal langs de snelweg staat, heeft een diameter van 61m en is 117m hoog.

Het interieur van de Gasometer is spectaculair. In het dak zitten ramen die daglicht binnenlaten dat vervolgens op de wanden uiteenspat. Als je beneden in de ‘gasfles’ naar de hemel loert, krijg je een wonderlijke ervaring: tijdens het lopen blijft het plafond stilstaan, waardoor de ruimte oneindig lijkt.

Bezoek aan de Ludwig galerie. Het classicistische kasteel Oberhausen was naamgever voor zowel de stad als het in 1846 gebouwde station. Nu herbergt het de Ludwig galerie, de galerie voor populaire kunst en een herdenkingshal waar wordt herinnerd aan de verzetsbeweging en de vervolging tijdens het nationaal-socialisme.

Het in het begin van de 19e eeuw gebouwde kasteel Oberhausen biedt de perfecte ambiance voor de Ludwig Galerie. Hier kan de bezoeker in het "Museum auf Zeit" oude en moderne kunst uit verschillende periodes en culturen bewonderen. De "Galerie für Populäre Kunst" presenteert toegepaste en mediale kunst.

18u00: retour naar Alken

20u00: aankomst