Alk Reizen

Home | Alk Reizen

Zo goed zijn onze reizen!

Autocars › Düsseldorf

Düsseldorf

Düsseldorf ligt op een steenworp van de Nederlands-Duitse grens en is vooral bekend als winkelstad. Hoewel de Eerste en de Tweede Wereldoorlog zware verwoestingen hebben aangericht, zijn grote delen van de Altstadt zeer sfeervol, zeker tijdens de traditionele Kerstmarkt. Maar Düsseldorf is echt niet alleen een mekka voor shoppers. De stad heeft een wereldberoemd kunstmuseum, en enkele historische gebouwen zijn zeker een bezichtiging waard. Verder zijn er uitstekende restaurants en honderden cafeetjes (Kneipe). De combinatie van kunst, cultuur, mode en architectuur maakt Düsseldorf tot de meest kosmopolitische stad tussen Parijs en Berlijn, zeggen de Düsseldorfers. Ontdek deze stad die de laatste jaren een gedaanteverwisseling heeft ondergaan.

2 dagen

Düsseldorf

Düsseldorf

Dag 1

07u45: Vertrek Alk Reizen.

09u45: aankomst in Düsseldorf.  

10u30: Düsseldorfer Altstadtwanderung langs de bezienswaardigheden in de Altstadt – beroemd als „Längste Theke der Welt“. Onder het motto „Kirchen, Kunst & Kneipen“ toont de gids u o.a. het geboortehuis van  Heinrich Heines, het oude Rathaus met Jan Wellems Ruiterstandbeeld, de Rheinuferpromenade...

"Eine Stadt verändert ihr Gesicht“ ( uitbouw metro…..)

De wandeling begint aan het Bezoekerscentrum van de Wehrhahn-Linie aan de Corneliusplatz. Aansluitend toont de gids de voornaamste bouwprojecten in de binnenstad langs de geplande nieuwe U-Bahn-Linie. Het bezoek eindigt aan het toekomstige U-Bahnhof Graf-Adolf-Platz.

Het kan gebeuren dat er omwille van veiligheidsredenen geen toegang zal mogelijk tot bepaalde bouwwerken.

Duur 2 uur – Duitstalige gidsen

12u45:Lunch

14u00: vertrek boottocht door de nieuwe Medienhafen vanaf Burgplatz en terug. Bekende architecten van over de hele wereld zoals bv. Frank O. Gehry hebben de haven boven op het verlanglijstje van de architectuurkenners gezet! Aan boord geniet u 60 minuten lang van een prachtig zicht op de Altstadt, Landtag en MedienHafen evenals van de heerlijke Jugendstilfacades op de linker oever. De Mediahaven is het meest trendy gebied in de stad. Hier zitten veel mediabedrijven gevestigd die allemaal evengoed kun best hebben gedaan om op te vallen met een fraai vormgegeven kantoor!

15u00: vrije tijd voor bezoek aan Königsallee…

Veel mensen gaan uitsluitend naar Düsseldorf om er te winkelen en de stad biedt dan ook alle gelegenheid tot ‘Schaufenster bummeln’ met voor ieder wat wils.

Pure luxe vindt u op de Königsallee, meestal kortweg als ‘Kö’ aangeduid. De Kö werd aan het begin van de 19e eeuw aangelegd langs de stadsgracht. Dit deel van de stad werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen door geallieerde bombardementen. Van de vooroorlogse Jugendstil-bebouwing slechts zijn 2 gebouwen over. Ook de fontein die de Kö aan de noordkant afsluit is bewaard gebleven. Deze neobarokke Titonengruppe werd aan het begin van de 20e eeuw gemaakt door de plaatselijke kunstenaar Fritz Coubilier. Aan de statige Kö vindt u filialen van modehuizen (o.m. Jil Sander, Gucci, Chanel en Prada), exclusieve juweliers, parfumerieën en winkels met duur porselein en antiek.

Waar de Kö vergelijkbaar is met de Amsterdamse PC Hooftstraat, is de Schadowstrasse te vergelijken met de Kalverstraat. De Schadowstrasse is een van de bekendste Duitse winkelstraten en u vindt er warenhuizen, kledingboetieks, en heel veel schoenenwinkels.

Als u op zoek bent naar avant-gardistische mode en trendy spullen moet u rondstruinen in de Altstadt.

Alle winkels zijn gesloten op zondag, ook in december. Van maandag tot en met zaterdag zijn de meeste winkels in Dusseldorf echter open tot 20.00 uur.

Direct daaraan grenzend ligt Carlstadt, een wijk met een groot aantal kunstgalerieën. Op de Carlsplatz is een rommelmarkt.

In Düsseldorf wonen zo’n 7000 Japanners en daarom zijn er veel Japanse winkels in de stad, vooral rond de Immermanstrasse. In dit ‘Klein Tokio’ vindt u niet alleen winkels met Japanse levensmiddelen en boeken, maar ook zaken die kimono’s en Japanse vazen verkopen. Verder is er een Japans cultuurhuis met een Japanse tempel, een fraaie Japanse tuin en een traditioneel huis.

Düsseldorf heeft een heel leuk ouderwets mosterdwinkeltje. Het is overigens niet alleen een winkel, maar ook een klein museum waar u alles te weten komt over de mosterdplant en de bereiding van de diverse soorten mosterd uit het zaad van deze plant.

De stad heeft 2 grote mosterdmerken: ABB en Radschläger. De ABB-fabriek werd in 1726 opgericht door Adam Bernhard Bergrath die zijn initialen tot merknaam verhief. Het merk Radschläger werd in de jaren 80 van de vorige eeuw van de markt gehaald, maar in de Düsseldorfer Senfladen kunt u het nog kopen. Het winkeltje heeft het originele recept uit 1830 overgenomen van de Löwensenf fabriek.

Löwensenf is het grootste merk en heeft mosterd in allerlei smaken en scherptes. De oorspronkelijke Löwensenf heet ‘Extra’. Dat is een bijzonder scherpe mosterd, maar er zijn ook andere smaken: cranberrymosterd, vijgenmosterd of mosterd met een scheut Altbier. Ook kunt u in de Senfladen mooie mosterdpotten van aardewerk kopen.

Adres: Bergerstrasse 29 - Openingstijden: 10.00 – 19.00 (zondag gesloten) - Toegangsprijs: gratis

18u30: check in hotel

20u00: diner

Overnachting.

Dag 2

09u00: ontbijt en check out

10u00: vertrek naar Düsseldorf

11.00: bezoek museum K20 met Duitstalige gidsen – duur 1 uur

Düsseldorf heeft 2 internationaal beroemde musea voor moderne kunst: K20 en K21. Die cijfers slaan op de tijd waarin de kunstwerken werden gemaakt: K20 heeft werken uit de 20e eeuw, K21 laat werken zien vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw tot nu.

In de Kunstsammlung am Grabbeplatz (K20) ligt het zwaartepunt op Europese kunst uit de eerste helft van de 20e eeuw. De werken van na de Tweede Wereldoorlog zijn voornamelijk van Amerikaanse kunstenaars. Het museum bezit werk van o.a. Pablo Picasso en Joseph Beuys, waaronder Beuys’ Palazzo Regale. Vooral de verzameling surrealisten is rijk. Zo heeft het museum meer dan 100 werken van Paul Klee en een grote collectie tekeningen van Julius Bissier. Verder ziet u er werk van Max Beckmann, Chagall, Giorgio de Chirico, Jean Dubbuffet, Max Ernst, Kandinsky, Kirchner, Léger, René Magritte, Matisse, Mondriaan, Robert Rauschenberg en Andy Warhol.

12u30: afscheidslunch

14u30:Te voet (20 minuten langs de Rheinpromenade) naar de Rheinturm.

De Rheinturm (234 m) is onlosmakelijk verbonden met Düsseldorf. Je kunt de toren dagelijks "beklimmen" voor een spectaculair uitzicht over het Rijn-roergebied: het grootste industiegebied van Duitsland. Bij goed weer kun je tot aan Keulen kijken. Door de schuine wanden in de uitkijktoren kun je recht naar beneden kijken. 's Avonds verandert de toren in een digitale klok. De zevende hemel is hier niks bij. In de Rijntoren zit op 172 meter hoogte het restaurant Top 180. Het is zo genoemd, omdat er 180 plaatsen aan het raam zijn. Het eten en de wijnkaart zijn uitstekend, maar het uitzicht gaat hier natuurlijk boven alles. Het restaurant draait om zijn eigen as, waardoor het uitzicht op Düsseldorf constant verandert.

16u00:  vrije tijd

17u00: vertrek naar België

19u00: voorziene aankomst in Alken