Alk Reizen

Home | Alk Reizen

Zo goed zijn onze reizen!

Reistips van klanten › NEOS DIEST / DEN HAAG - DELFT

Reacties van enkele deelnemers:

Reacties van enkele deelnemers:

De reis naar Delft, Den Haag en Scheveningen was over de ganse lijn een zeer fijne belevenis. Zeer goede organisatie en ook de chauffeur en gids van Alk-reizen vielen reuze mee. Over het Ibis hotel in centrum Den Haag en de middaglunches en diners ‘s avonds was er, behoudens enkele kleine details, grote tevredenheid.

De absolute hoogtepunten van de reis waren, naar onze mening, de Koninklijke Porceleyne Fles/Royal in Delft, het Museum Prinsenhof in Delft, maar vooral de Mondriaan tentoonstelling in het Gemeentemuseum van Den Haag en het Mauritshuis op het Binnenhof waar een onschatbare en prachtige verzameling van Nederlandse Meesters (o.a. Rembrandt, Vermeer, Hals, ...) maar ook van onze eigen Vlaamse Meesters (‘De Zuiderburen’ o.a. Rubens, Van Dijck, Memling, Van der Weyden, Jordaens, ...) te bewonderen viel. Het bezoek aan de Haagse Toren (42 verdiepingen, 132 m hoog) was spectaculair maar de plaatselijke begeleidster had niet zoveel te vertellen over het panorama dat we onder ons zagen! Het bezoek aan de ‘Ridderzaal’ in het Binnenhof was nogal kort en moest op een drafje gebeuren want andere groepen duwden ons voort (het moest blijkbaar voldoende opbrengen voor Prodemos!). Het bezoek aan het Panorama Mesdag in Den Haag en het museum Beelden aan Zee in Scheveningen was ook OK maar minder spectaculair.

Wat mij ook opviel was dat Scheveningen, toch bekend als meest mondaine badplaats van Nederland, blijkbaar over zijn hoogtepunt is en een beetje een vergane glorie lijkt als je ziet wat voor lelijke constructies er zich op het strand, de promenade en zelfs op de zo beroemde pier (bv. bar ‘Klein Havana’) bevinden.

Globaal gesproken, kunnen we spreken van een zeer geslaagde reis!

De 3-daagse naar onze noorderburen was een voltreffer, met een no-nonsens gezellig groepje, en met de zegen van de weergoden.

De verwachtingen zijn volledig ingelost.

Met een schouderklopje voor onze voorzitter Philippe die ons dinsdag in de vroege morgen een goede reis kwam wensen, en donderdagavond bij onze terugkomst naar de eerste reacties kwam polsen.

Goed georganiseerd met leerrijke, boeiende bezoeken, dat is het verslag in een notendop.

Wat voor mij zeer de moeite was, is het statige Mauritshuis met grootmeesters van schilders, het Binnenhof met een gedreven gids, het bezoek aan het Delfts blauw fabriek, lunch in de Haagse toren met het adembenemend uitzicht, Mondriaan, Mesdag…….

Ik heb ervan genoten, de thuisblijvers hadden ongelijk.

Dank u wel, aan het bestuur, goed gedaan.

Naar goede gewoonte was er veel belangstelling voor deze trip. Diest is een Oranjestad en alles wat ermee te maken heeft, boeit velen.

Om 7.15 stond iedereen klaar om op de bus te stappen Alweer werden we verwend door het bestuur zij zorgden voor een lekkere croissant, een chocoladebroodje, koffie of thee wat kun je meer wensen bij de start van een leerrijke driedaagse Filip verwelkomde ons, spijtig genoeg kon hij niet mee jammer want ook al was ik reeds verschillende keren in Den Haag toch bleef er iets nieuw te ontdekken en een deel van de stad die eerder onbekend was.

Het verkeer was niet al te druk zodat we tijdig in Delft waren. Onze chauffeur zorgde ervoor dat we niet in een file terecht kwamen. Het bezoek aan de enige overgebleven fabriek waar men Delfts blauw produceerde was heel leerrijk. Dit ambacht had men in China ontdekt en voor een keer was het de omgekeerde beweging: westers land nam over van China. Onze gids Ivan bezielde met zijn kennis niet alleen over kunst, geschiedenis, ook de vogels die we zagen, ontsnapten niet aan zijn aandacht en zo leerde we weer wat bij over dat vliegend volkje. Alk reizen had voor ieder van ons een mooi programma afgedrukt zodat we het verloop van de reis goed konden volgen. Proficiat daarvoor. Ibis hotel in Den Haag was zeer centraal gelegen. Een prima hotel zodat we af en toe te voet naar onze bestemming konden alhoewel Jan zijn bus handig overal tussen kon laveren en ons brengen waar we moesten zijn. Van Prinsjesdag hebben we niet veel gemerkt. Dit jaar was dat ook in mineur want er is nog altijd geen nieuwe regering. De koning kon dus ook niet aflezen wat de Nederlandse bevolking te wachten staat. Onze gids in het Binnenhof was blijkbaar goed op de hoogte van de Belgische toestanden. Volgens hun grondwet moet de eerste dinsdag van september de regeringsverklaring voor gelezen worden en dat is dan Prinsjesdag.

De tentoonstelling Mondriaan liet ons ook kennis maken met de beginperiode van deze schilder die, zoals vele anderen ook een evolutie doormaakte in zijn werk. De primaire kleuren die hij gebruikte, waren overal heel nadrukkelijk aanwezig in het straatbeeld. Het Mauritshuis heeft zoveel schatten dat je er altijd opnieuw kunt van genieten. Er liep een tentoonstelling “Bij de buren”. Dit ging over de Vlaamse portretschilders. Veel werken kwamen uit museum van schone kunst uit Antwerpen. Daar zijn restauratie werken bezig en tijdelijk onderbrengen in een ander museum is een goede optie. De Haagse toren of het strijkijzer is een bezoek meer dan waard. In het restaurant genoten we van een fantastisch uitzicht op Den Haag terwijl we rustig konden lunchen. Volgens Firmin kon deze lunch een test zijn voor de koppels omdat hij al heel vlug moest opgeven wat ieder wilde eten, heeft hij maar zelf de knoop door gehakt en twee verschillende schotels besteld de koppels moesten dan maar delen. Uiteindelijk kwam het allemaal in orde en had Firmin toch goed gekozen ook al wisten sommigen niet dadelijk wat ze nu voorgeschoteld kregen. Even proeven van een beetje grandeur op voorstel van Rita en Firmin trokken we naar ‘Hotel des Indes’, gebouwd voor expats naar Indonesië die terug in Nederland het Indonesisch gevoel wilden beleven. We gingen er iets drinken. Het heerlijk ogend gebak lieten we aan ons voorbij gaan. We mochten een kijkje nemen in de salons op de eerste verdieping: mooi en een eerste indruk van hoe het er destijds moet aan toegegaan zijn. Goed voorstel van Rita en Firmin om hier eens op ontdekking te gaan.

Volgende belevenis panorama Mesdag, voor mij mag dat toegevoegd worden als achtste wereldwonder. Verbluffend hoe levensecht dit schilderwerk is: een hoogte van 14 meter en omtrek van 120 meter. We konden haast niet geloven dat dit niet levensecht was Gewoon verbluffend,10 jaar werkte men aan de restauratie van dit formidabel schilderij. Een filmpje op het einde maakte duidelijk welk immens werk dit was. Ook hier was er een onverwacht extraatje. Een Litouwse fotograaf stelde er tentoon. Zijn opzet: mensen fotograferen op het strand waarbij hij opmerkte dat op een strand men geen aandacht besteedde aan wat anderen over hun uiterlijk dachten. De tentoonstelling stemde tot nadenken. Als afsluiter naar Scheveningen naar het museum “Beelden aan zee”. Neos Diest heeft toch wel een voetje voor bij de weergoden want een stralende zon zorgde ervoor dat alles nog mooier was. Op de dijk stonden ook heel wat permanente kunstwerken in brons. Er was voldoende tijd om wat rond te wandelen vooraleer we weer richting Diest gingen.

Dank aan ieder die voor deze fijne driedaagse gezorgd heeft. De reizen van Neos Diest vallen echt in de smaak want velen zijn trouwe medereizigers waardoor Neos Diest een vriendengroep geworden is die het uitstekend met elkaar kunnen vinden, waarbij ook grappen mogen gemaakt worden over Limburgers en Antwerpenaren. Hopelijk tot op een volgende uitstap.

Mooie, goed uitgebalanceerde reis. Zeer goede chauffeur en gids. Kortom heel tof!

Het was een heel fijne uitstap. Philippe deed ons in moeilijke omstandigheden uitgeleide en ontving ons weer vaderlijk bij de thuiskomst. We kregen allemaal een roadbook met alle informatie, dat paste net in mijn tas. De gids Stefan en de chauffeur Jan zorgden voor de Limburgse connectie. Er werden heel wat links gelegd, de chauffeur bracht ons vrolijk waar we moesten zijn. Firmin zorgde voor de quality control, Sus was weer de alomtegenwoordige cameraman, Marina vertoonde ongekende capaciteiten. Gene was zijn gewone goede zelf. Er werden heel wat moppen verteld, vooral Limburgse, maar die van Freya over de paters vond ik toch de beste.

We leerden wat echt Delfts echt was, mijn stukken waren dus echt nep … Voor mij was ook de connectie met Willem van Oranje belangrijk, die moord had mij altijd al verbaasd en nu konden we de kogelgaten zelf zien: serieus kaliber … Bij Mondriaan heb ik me ook goed geamuseerd. We mochten niet veel in de musea, maar lachen mocht gelukkig toch wel. Het hoogtepunt was voor mij toch wel het Mauritshuis met die prachtige collectie. Het meisje met de parel straalde, het puttertje was levensecht. Verder genoot ik ook van alle andere meesterwerken, daarmee zijn ze allemaal vermeld. Later kregen we in Scheveningen ook nog modern beeldhouwwerk te zien.

Ook belangrijk: ik leerde heel wat nieuwe mensen kennen en ze vielen allemaal goed mee. De Nederlanders waren aangenaam en ze hadden hun zaakjes goed in orde. Nederland is een aanrader. Alles was goed, voor de drank: de koffie was lekker. Bedankt allemaal.

Een gezellige en boeiende reis die ons een zeer interessant stukje van het land van onze Noorderburen liet ontdekken met als onmiskenbaar hoogtepunt de verzameling oude meesterwerken van het Mauritshuis.

Niets dan lof voor het programma en de stipte uitvoering ervan door de organisatoren van Neos Diest, gids Stefan en buschauffeur Jan van Alk-reizen.